Vremenska crta voćnjak Varaždin
NAJAVA PROJEKTA u voćnjaku-srpanj/kolovoz
Najavljujemo projekt “Iskustveno učenje u prirodi” koji ćemo kroz srpanj/kolovoz provoditi u gradskom voćnjaku Varaždin. Projekt i program namijenjeni su djeci osnovnoškolskog uzrasta. Djeca koja će biti polaznici radionica steći će iskustvo ubiranja i korištenja ekološkog uzgoja hrane, kao i iskustvo gradnje kućice od prirodnih materijala. Projekt doprinosi podizanju ekološke svijesti kod djece, usvajanju navika zdravog načina života, potiče na kvalitetno provođenje slobodnog vremena u prirodi i volonterizam kod djece.
Projekt će doprinijeti povećanju kvalitete života mladih i otvoriti im nove perspektive vezane uz aktivnost u zajednici, uzgoj vlastite zdrave hrane te održivi razvoj. Stjecanjem i proširivanjem znanja mladi se aktivno uključuju u zajednicu čime doprinose njenom društvenom i ekološkom razvoju.
PRIJAVE USKORO!
Iskustveno učenje u prirodi
PROGRAM:
📌 SRPANJ: priprema i konzumacija jela od samoniklog bilja
📌 KOLOVOZ: “KOB” tehnika prirodne gradnje kućice za djecu
ZADOVOLJAVANJE ESENCIJALNIH POTREBA ČOVJEKA ZA ŽIVOT
Hrana:
Korisnike ćemo naučiti raspoznavanju samoniklog jestivog ljekovitog bilja, te kako pripremiti hranu od ubranog bilja, te od bilja koje sami mogu proizvesti. Redovno školsko obrazovanje nema prilike pružiti dovoljno informacija i znanja o ekološkim problemima i posljedicama konvencionalnog uzgoja hrane.
Prirodna gradnja:
Projektom ćemo djecu upoznati s načinima prirodne gradnje kroz gradnju kućice. Iako gradnja građevina od prirodnih materijala u današnje vrijeme nije često zastupljena, radi se o građevinama koje su jednostavne za izradu, a opet potpuno u skladu s prirodom, ljudskim potrebama i zdravljem, te ih je potrebno potaknuti u cilju stjecanja samostalnih vještina i interesa kod djece za isto.
tree building

Želimo rezervirati naš dan! 

U cilju isticanja društvenih vrijednosti i kvalitetnijih socijalnih sustava, našim partnerima, partnerima za okoliš, omogućavamo da budu dio promjene za bolju budućnost.

Jedan takav dan proveden u našem javnom voćnjaku u Varaždinu sa tvrtkom Mobilisis, koja je donirala sredstava za kupnju opreme za voćnjak, podsjetila nas je sve zajedno, kako je bitno graditi lokalizirani društveni kapital. Zajedničkim djelovanjem gradimo ekološki osvješteniju zajednicu, jačamo samostalne vještine pojedinca i druge vrijednosti što će doprinjeti većem vrednovanju ekoloških normi cijelog kolektiva.

 

 

Metodom stvaranja održivih ljudskih ekoloških zajednica koje oponašaju
uzorke i međusobne veze kakve nalazimo u prirodi, gradimo međusobno povjerenje, ugled tvrtke kao društveno odgovornog ekološkog poduzeća, te približavamo interdisciplinarni skup znanja i vještina o sadnji i održivom korištenju prirodnih resursa poput tla i vode.

Zajednica se ojačava kroz prihvaćanje praktičnih mogućnosti da se stvori sustav i mehanizmi koji manje opterećuju okoliš i postižu veću samoodrživost.