High grounds – Mi u šumi, šuma u nama!

2. kolovoza 2022.

High Grounds je glazbeno-edukativni festival koji je smješten u prekrasnoj prirodi nedaleko od malenog gradića bogate povijesti Varaždinskih Toplica. Programski usmjeren na sve generacije ljudi, High Grounds pruža mnoštvo dnevnih aktivnosti ( predavanja, radionice, igraonicu za djecu, performansi, umjetnički i rekreativni sadržaji, … ) i bogat noćni sadržaj ( dva stage-a, nastup bendova i dj-a ). U hladovini mistične šume, za one avanturističkog duha, osiguran je prostor za besplatan kamping. High Grounds Festival svoja vrata otvara na ljeto, gdje kroz tri dana aktivnosti posjetiteljima daje priliku napuniti duh i um pozitivnom energijom.

High Grounds priča u svojem zadnjem poglavlju dosegnula je svoj vrhunac održan u srpnju. Prilikom festivala održali smo radionicu za djece i mlade “Mi u šumi, šuma u nama!“.

Iskustveno učenje kroz igru o autohtonom bilju, šumskim životinjama, mikroorganizmima u tlu, hranidbenoj mreži te izrada glinenih kuglica sa sjemenjem cvijeća bila su neka od aktivnosti za djecu. Naučila su raspoznavati stabala po lišću, te cvijeće po sjemenju. Izrađene kuglice prema modelu Masanobu Fukuoke, oca regenerativne poljoprivrede, djeca su ponijela kući te će ih zasaditi u svojim povrtnjacima.

Najjednostavnija tehnika sijanja bilo da se radilo o zelenoj površini u urbanoj ili ruralnoj sredini, zasigurno je korištenje seedbombs ili zemljanih kuglica. Malene bombice od gline, zemlje i raznog sjemenja izrazito su lagane za izradu, ali i distrbuciju. Riječ je o staroj tehnici sijanja koja se koristila na području Bliskog istoka, Egipta i Sj. Afrike, a u moderno doba ponovno ju je popularizirao pionir prirodnog poljodjelstva Masanobu Fukuoka.

KREO organizacija je održala radionicu o: izrada šarenih čarobnih štapića sa supermoćima, priprema čarobnog šumskog napitka/amajlije, vilinske biljne narukvice i krune, luk i strijela i neizostavni paintball.

Sve smo to imali na ovom predivnom festivalu koji slavi šumu i povratak prirodi. Djeca ne zaslužuju da im ostavimo ekološke probleme već da im olakšamo i osiguramo kvalitetniju egzistenciju. Fotografije možete vidjeti u galeriji našeg weba.

Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…

Sadnja (SLO)

Sadnja (SLO)

Sadnja u Sloveniji Na području školskog prostora u osnovnoj škole Kolezija (SLO), zajedno sa partnerima na projektu...