Pratite LIVE nacionalnu konferenciju o volontiranju zaposlenika gdje ćemo predstaviti i našu kampanju sadnje stabala u Hrvatskoj.

Ukoliko do sada niste stigli, prilika za volontiranje i gradnju društvenog kapitala i jačanje zajedničkih kapaciteta pruži Vam se uskoro u nadolazećoj kampanji sadnje stabala koju ćemo realizirati u mjesecu studenome.

Gledaj konferenciju

Konferencija je završena. Drago nam je da smo imali prilike ponuditi Vam sudjelovanje u kampanji sadnje stabala koju smo predstavili, i bez obzira što će se naša kampanja odvijati van okvira manifestacije “Hrvatska volontira“, također se pridružujemo jer saditi se može samo u jesen a volontirati se može bilo kada! U nastavku pišemo nekoliko bitnih informacija zašto je dobro sudjelovati i što se time postiže.

Približiti potrebu osobnog ili društvenog, lokaliziranog ekološkog doprinosa, koji rezultira sinergijskim učinkom, daje mogućnost da sudionici sami budu rezultat prilagodbe, promjena, otpornosti i uspješnosti u odnosu na ekološke izazove. To im omogućavamo na što jednostavniji a što osobniji način, potvrđuje i sam naziv kampanje „Zasadi stablo, ne budi panj!“

Prepoznali smo različite uzorke sudjelovanja u projektu i sudionike smo kategorizirali u četiri skupine. Odgojno-obrazovne ustanove, poslovne i pravne subjekte, građane-opću populaciju te lokalne i regionalne samouprave. Bez obzira na različitost opisa sudjelovanja radi se o kolektivnom zajedništvu kroz koje se gradi trajni zajednički identitet, vrijednosti i jača društveni kapital zajednica. 

Globalna, europska i državna tijela istražuju i strateški predlažu mjere amortizacije klimatskih promjena. Mi predlažemo jednu od učinkovitih održivih rješenja-sadnju stabala te je provodimo na prostorima cijele Hrvatske, dok Vama dajemo mogućnost da budete dio promjena.

U duhu latinske uzrečice „Res, non verba“ (djela, ne tek riječi), zaključimo sa porukom da ukoliko uistinu želimo očuvati naš planet ovakav kakvog ga danas poznajemo, trgnimo se iz sna i učinimo nešto, jer sutra će možda bit prekasno.

U konačnici ne zaboravite da šume i zelene površine igraju ključnu ulogu u očuvanju ekosustava planeta Zemlje, dok naše ruke mogu pomoći s toga pozivamo Vas na prijavu kroz prijavni obrazac i kako kaže naš moto „Zasadi stablo, ne budi panj!

 

Udruzi je dodjeljena još jedna prestižna nagrada za promicanje ekološke i društvene odgovornosti kao i promociju održivog koncepta življenja i korištenje prirodnih resursa od strane župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenice župana Silvije Zagorec. Dodjela je održana 08.09. 2021. u atriju Županijske palače i uručena Predsjednici Udruge Mateji-Anđelini Kramar, povodom obilježavanja dana Varaždinske županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

Udruga je dobitnica 1. mjesta National Geographica

U prosincu 2020.g. Udruga je dobitnica 1. mjesta National Geographica u kategoriji broj 15. „Život na kopnu“, koju je dodijelilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te izdavačka kuća Adria Media Zagreb i National Geographic. Nagrada se dodjeljuje organizacijama, pojedincima te ostalim prijavljenim koji su svojim radom doprinijeli konceptu održivog razvoja te primjeni strategija ublažavanja klimatskih promjena prema sporazumu UN-a, odnosno 17 globalnih ciljeva. Ova prestižna javna nagrada je potvrda da je projekt primjer dobre prakse, te sve dionike itekako motivira za još veće daljnje poduhvate.

Provedbu projekta 2021.-proljeće, na nacionalnoj razini sponzorirali FINA i SBERBANK

Svjesni potrebe za djelovanjem i ekološki orijentirani djelatnici i upravitelji FINA-e i SBERBANK-e će osobno sudjelovati u sadnjama diljem Hrvatske po dogovoru sa nadležnom podružnicom Udruge, te će na taj način potaknuti svoje djelatnike na sudjelovanje u aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje okoliša i doprinosa u borbi sa postojećim i nadolazećim klimatskim promjenama.

Udruga „Zasadi stablo, ne budi panj!” provodi uspješnu kontinuiranu kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Prirodni ekosustavi ključni su za održavanje napretka čovjeka posebno sada kada se zbog posljedica klimatskih promjena svijet zagrijava, a čak 65% potpisnika Pariškog sporazuma obvezalo se upravo na obnovu ili očuvanje ekosustava, no mnogi nisu teoriju pretvorili u praksu. Europa u nacionalnim strategijama nagovještava provođenje zelene fiskalizirane politike, odnosno ulaganje resursa u ekološke primjere dobre prakse kako bi se ispunili globalni ciljevi Zelenog plana EU, poduzimati će se mjere i provoditi planovi razvoja u više prioritetnih područja, koji će pomoći u tranziciji na niskougljični razvoj, te u zaštiti okoliša i smanjivanju rizika od klimatskih promjena. Na ovakvim ekološkim projektima bi se trebalo raditi više kako bi se dosegao puni kapacitet konačnog plana, uključujući građanski sektor, sektor lokalnih i regionalnih samouprava te poslovni sektor. Pri tome spomenuti sektori, imati će mogućnosti potvrditi svoje društveno i ekološko odgovorno poslovanje te istovremeno dati svoj doprinos u realizaciji strategija. Osim nekih lokalnih i regionalnih samouprava u Republici Hrvatskoj, FINA i SBERBANK-a su najviše prepoznale uspješnost projekta te će kroz oblik sponzoriranja istog pomoći u ispunjavanju cilja koji je u ovom projektu određen kao kolektivna sadnja stabala. Sredstva će se namijeniti za osiguranje sadnog materijala za sve prijavljene odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj.

Svjesni potrebe za djelovanjem i ekološki orijentirani djelatnici i upravitelji FINA-e i SBERBANK-e će osobno sudjelovati u sadnjama diljem Hrvatske po dogovoru sa nadležnom podružnicom Udruge, te će na taj način potaknuti svoje djelatnike na sudjelovanje u aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje okoliša i doprinosa u borbi sa postojećim i nadolazećim klimatskim promjenama. Ulaganjem u projekt kolektivne kampanje sadnje stabala podižu ekološku svijest među svojim zaposlenicima te široj zajednici, potvrđuju društveno ekološko odgovorno poslovanje, te na taj način potpomažu u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima. Društveno odgovorno poslovanje je koncept u kojem poslovni subjekt te sama zajednica odlučuju na dobrovoljnoj osnovi doprinositi boljem društvu i čišćem okolišu, u interakciji s ostalim dionicima.

 

Copyrights © 2021. Zasadi stablo, ne budi panj!