Mediji

 

Tree Elements ACT fondacija  je pokrenula međunarodni projekt s ciljem sadnje 100.000 sadnica pod nazivom Fruit Tree Plantation Drive
Povodom rođendana osnivača ACT-a, Mohanjija (borca protiv nasilja i humanista) u suradnji s ACT fondacijama iz susjednih zemalja Slovenije, BiH i Srbije, a u sklopu nacionalne kampanje Zasadi stablo, ne budi panj zasadili smo 215 sadnica voćaka u Rastokama kod Slunja. 
Mohanji je humanist koji je posvetio svoj život služenju svijetu. Snažno vjeruje kako je humanost najbolja religija za ljude, njegova ljubav obuhvaća sva bića na Zemlji budući da slijedi put nenasilja u mislima, riječima i djelima.
Zašto ne izjaviti ljubav prema Majci prirodi? Volimo li svoj dom gdje smo nastali jednako ravnomjerno kao i naše partnere, i oni nas?
Koliko je važna ljubav prema našem jedinom domu? Da li bismo mogli uživati ovozemaljsku fizičku ljubavi da nema idealnih uvjeta za život na ovoj planeti?
Cijenimo li dovoljno ljubav naše planete koja nam je podarila život?
Vrlo dobro znate odgovor, počnimo onda prenositi tu ljubav Zemlji.
Dan sadnje spojili smo sa kampanjom #milijardaustajeprotivnasilja nad ženama, djevojčicama i Majkom prirodom. Mohanji kaže: „Pravo bogatstvo proizlazi iz onoga što dajemo ovoj Zemlji, a ne što uzimamo od nje.”

Mislimo, stvaramo i čuvamo zelenu Hrvatsku zajedno!

Zajednica dobrim primjerima i aktivnostima usmjernih na okoliš utječe na pitanja od javne važnosti zaštite okoliša, korištenje i upravljanje prirodnih resursa, sprečavanje onečišćenja, a ono najvažnije, utječe na integraciju tema zaštite okoliša u sektore poput turizma, energetike, industrije, poljoprivrede, šumarstva a najviše u odgojno-obrazovni sektor. Uz jasno definirane ciljeve te energično djelovanje svih strana, okoliš u Republici Hrvatskoj moguće je dugoročno očuvati. Od osobne je i kolektivne važnosti jačanje svijesti i uključivanje javnosti u proces donošenja prijedloga i odluka, a posebice zajednici pružiti mogućnost da sami budu dio održivih rješenja. Takav operativno-tehnički pristup prakticiramo kroz partnerstva, dok je uloga Sponzora kroz ekološko društveno odgovorno poslovanje, poduprijeti financijskim ulaganjem, provedbu kampanji sadnje stabala i ostalih projekta.

Ostvarenim sponzorskim prihodima od Sberbank d.d. kao Srebrnog Sponzora, Gradska plinara Zagreb d.o.o. kao Brončanog Sponzora, CCC Hrvatska d.o.o. kao Brončanog Sponzora, osigurali smo kupnju stabala, posebice za revitalizaciju dvorišta odgojno-obrazovnih ustanova ali i ostalih zelenih površina koje su planski unaprijed osmišljene.

Značajan doprinos strateškim ciljevima Republike Hrvatske prepoznalo je i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske koje nam je također pružilo podršku. Za kreiranje pravilnog stava i pravovremeno educiranje sudionika u svrhu smanjenja mortaliteta sadnica pobrinuo se Tisak plus d.o.o. kao Brončani Sponzor, sa tiskanjem naklade Priručnika za sadnju i njegu stabala.                                                                                         Potporu je također pružila tvrtka AstraZeneca d.o.o.

Kroz ekološko društveno odgovorno poslovanje različitih poslovnih sektora nastojimo dati snažan doprinos jačanju svijesti o potrebi očuvanja našeg jedinog zelenog doma u svim oblicima održivog djelovanja.

Sponzori nacionalne kampanje sadnje stabala 2021

Sastanak u uredu Predsjednika

Udruga je dobitnica 1. mjesta National Geographica

Udruzi je dodijeljena još jedna prestižna Nagrada za promicanje ekološke i društvene odgovornosti kao i promociju održivog koncepta življenja i korištenje prirodnih resursa od strane župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenice župana Silvije Zagorec. Dodjela je održana 08.09. 2021. u atriju Županijske palače i uručena Predsjednici Udruge Mateji-Anđelini Kramar, povodom obilježavanja dana Varaždinske županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine.

U prosincu 2020.g. Udruga je dobitnica 1. mjesta National Geographica u kategoriji broj 15. „Život na kopnu“, koju je dodijelilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te izdavačka kuća Adria Media Zagreb i National Geographic. Nagrada se dodjeljuje organizacijama, pojedincima te ostalim prijavljenim koji su svojim radom doprinijeli konceptu održivog razvoja te primjeni strategija ublažavanja klimatskih promjena prema sporazumu UN-a, odnosno 17 globalnih ciljeva. Ova prestižna javna nagrada je potvrda da je projekt primjer dobre prakse, te sve dionike itekako motivira za još veće daljnje poduhvate.

Provedbu projekta 2021.-proljeće, na nacionalnoj razini sponzorirali FINA i SBERBANK

Svjesni potrebe za djelovanjem i ekološki orijentirani djelatnici i upravitelji FINA-e i SBERBANK-e će osobno sudjelovati u sadnjama diljem Hrvatske po dogovoru sa nadležnom podružnicom Udruge, te će na taj način potaknuti svoje djelatnike na sudjelovanje u aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje okoliša i doprinosa u borbi sa postojećim i nadolazećim klimatskim promjenama.

Prirodni ekosustavi ključni su za održavanje napretka čovjeka posebno sada kada se zbog posljedica klimatskih promjena svijet zagrijava, a čak 65% potpisnika Pariškog sporazuma obvezalo se upravo na obnovu ili očuvanje ekosustava, no mnogi nisu teoriju pretvorili u praksu. Europa u nacionalnim strategijama nagovještava provođenje zelene fiskalizirane politike, odnosno ulaganje resursa u ekološke primjere dobre prakse kako bi se ispunili globalni ciljevi Zelenog plana EU, poduzimati će se mjere i provoditi planovi razvoja u više prioritetnih područja, koji će pomoći u tranziciji na niskougljični razvoj, te u zaštiti okoliša i smanjivanju rizika od klimatskih promjena. Na ovakvim ekološkim projektima bi se trebalo raditi više kako bi se dosegao puni kapacitet konačnog plana, uključujući građanski sektor, sektor lokalnih i regionalnih samouprava te poslovni sektor. Pri tome spomenuti sektori, imati će mogućnosti potvrditi svoje društveno i ekološko odgovorno poslovanje te istovremeno dati svoj doprinos u realizaciji strategija. Osim nekih lokalnih i regionalnih samouprava u Republici Hrvatskoj, FINA i SBERBANK-a su najviše prepoznale uspješnost projekta te će kroz oblik sponzoriranja istog pomoći u ispunjavanju cilja koji je u ovom projektu određen kao kolektivna sadnja stabala. Sredstva će se namijeniti za osiguranje sadnog materijala za sve prijavljene odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj.

Svjesni potrebe za djelovanjem i ekološki orijentirani djelatnici i upravitelji FINA-e i SBERBANK-e će osobno sudjelovati u sadnjama diljem Hrvatske po dogovoru sa nadležnom podružnicom Udruge, te će na taj način potaknuti svoje djelatnike na sudjelovanje u aktivnostima koje su usmjerene na očuvanje okoliša i doprinosa u borbi sa postojećim i nadolazećim klimatskim promjenama. Ulaganjem u projekt kolektivne kampanje sadnje stabala podižu ekološku svijest među svojim zaposlenicima te široj zajednici, potvrđuju društveno ekološko odgovorno poslovanje, te na taj način potpomažu u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima. Društveno odgovorno poslovanje je koncept u kojem poslovni subjekt te sama zajednica odlučuju na dobrovoljnoj osnovi doprinositi boljem društvu i čišćem okolišu, u interakciji s ostalim dionicima.