Otvorena je kampanja sadnje stabala 2022.

21. studenoga 2022.

Nacionalna kampanja sadnje stabala u Hrvatskoj službeno je započela 21.studenog. Kampanju organizira Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” četvrtu sezonu zaredom. Nakon dugog razdoblja toplog vremena za ovo doba godine, dočekali smo hladnije dane kada sadni materijal u potpunosti odbacuje lišće i moguće ga je izvaditi iz rasadnika. To označava početak još jednog projekta sadnje stabala na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Kroz sljedeći tjedan sve bi trebalo biti spremno za početak sadnji u školama i vrtićima.
U to vrijeme kada smo čekali da priroda odradi svoje, proveli smo kampanju grupnog financiranja na platformi CroInvest gdje se skupljaju financije za kupnju sadnica voćki i stabala.

Ovim projektom cilj je planirano saditi stabla, a posebno voćke autohtonih sorti i sačuvati njihov genofond. Osim toga, revitalizacija i ozelenjavanje javnih zelenih površina su također primarni ciljevi projekta. Projekt pored ostalog, podrazumijeva edukacije za odgojno-obrazovne ustanove, te niz stručnih predavanja koje provodi interna sekcija Udruge za agronomiju, agrošumarstvo i permakulturu.

Za dosadašnje djelovanje i rezultate, višestruko smo nagrađeni i nominirani nagradama. Među njima je i prvo mjesto National geographica “Život na kopnu”. Započeli smo kao inicijativa građana, u jesen 2019. godine, s namjerom poticanja građana na
sadnju stabala, kao prvog koraka prema ublažavanju ekoloških utjecaja. Premašili smo sva očekivanja i u svega nekoliko dana zasadili preko 60.000 stabala diljem Hrvatske već u prvoj godini. Potaknuti uspjehom, prerasli smo u Udrugu, te nastavili planski i strukturirano
organizirati kampanje kolektivne sadnje stabala za bolje sutra! Odoljeli smo i izazovima Covid-a te u manje od dvije godine, okupili preko 75.000 sudionika i zasadili više od 200.000 stabala.

Kao i ranijih godina, cilj projekta je smanjivanje štetnog utjecaja na okoliš, odnosno fokusiranje javnosti na ekološke probleme i poboljšanje kvalitete životne i radne sredine. Pored javnosti, podršku projektu daju struka, lokalne i regionalne samouprave i poslovni subjekti, a ove godine zahvaljujući njihovoj podršci nastavljamo na misijom kako bismo udvostručili broj zasađenih stabala.

Okupili smo poznate tvrtke, poduzeća i banke koje nas podupiru. Ovogodišnji glavni sponzori kampanje su Nizozemsko veleposlanstvo, Decathlon Hrvatska i Slovenija, Henkel odnosno njihov brand Loctite, CCC Hrvatska, Siemens Energy, Nova hrvatska banka i grupacija Đuro Đaković. Kako ovaj primjer dobre prakse ne bi ostao samo unutar granica Hrvatske, jer priroda ne poznaje granice, proširili smo projekt na susjednu Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu. Navedenu međunarodnu suradnju i širenje projekta postigli smo uz pomoć uprava i zaposlenika Decathlona i Henkela.

Kampanja traje do kraja godine, odnosno sve dokle bude trajao povoljan period za sadnju. Sudjelovanju u kampanji se možete pridružiti OVDJE, a sve informacije možete pratiti na FB stranici i grupi Udruge.

Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…

Sadnja (SLO)

Sadnja (SLO)

Sadnja u Sloveniji Na području školskog prostora u osnovnoj škole Kolezija (SLO), zajedno sa partnerima na projektu...