Podizanje školskog voćnjaka “Trenkovo”

17. siječnja 2023.

Plodno tlo može rezultirati samo dobrim kvalitetnim urodom. U ovoj priči dobrom suradnjom. U koheziji sa školom Vladimira Nazora iz Trenkova (Požega) i sponzorima nacionalne kampanje sadnje stabala, Novom hrvatskom bankom, započeli smo sadnju novog školskog voćnjaka. Ovo je prvi školski voćnjak na području Požeško-slavonske županije koji smo odradili. U voćnjaku će se pronaći krošnje jabuka, mušmula, šljiva, kruški, kraljica trešnja, sigurni smo da će je djeca obožavati posjećivati za vrijeme praznika, upravo kada ona daje plod. Nadalje pronaći će se koja krošnja crnog duda (murve), višnje, kestena, vinogradske breskve, potom josta, aronija, malina i kupina, te ukrasne medonosne vrste poput suručice, evodije, i biserujka.

Sadnji su prisustvovali predstavnici sponzora Mirjam Šipoš iz Nove hrvatske banke, dožupan Ferdinand Troha, načelnik općine Velika Robert Hofman, voditeljica projekta nacionalnog projekta sadnje Mateja-Anđelina Kramar, regionalni predstavnik udruge ZSNBP Ivica Šnajder sa koordinatorima Katarinom Džalto i Kristinom Rupert, ujedno i zamjenicom direktora TZ Zlatni Papuk. A  svaka dobra priča ima i vjeran medij koji prati priču i donosi je pred ekrane (i zvučnike) mnogih, i zahvaljujući upravo njima uspijevamo proširiti priču u cijeloj Hrvatskoj i šire. Hvala im na tome. Laganini FM Požega.

Pogledajte video sadnje OVDJE.

Ravnateljica škole Danijela Krizmanić prepoznala je našu ideju i poduprla plan sadnje. Sa učenicima viših razreda i eko grupom je 16.01. odrađen prvi dio podizanja i sadnje voćnjaka, odnosno većinske pripreme i kopanja rupa. Kako nas vrijeme nije poslužilo tokom dana, vrhunac sadnje tek slijedi. A kada škola ima zainteresirano i motivirano osoblje, poput kuhara i domara ove škole i ostalih zaposlenika, nimalo ne sumnjamo u buduću dobrobit dječje prehrane i kvalitetno održavanje. U razgovoru sa osobljem škole saznali smo da će se voćnjak koristiti za potrebe školske kuhinje.

Naime, podatak kako školske sheme za zdraviju prehranu učenika u školama jesu dobro osmišljene ali potražuju puno administrativnog posla, uz teškoću izvedbe (udaljenost proizvođača, planirane količine, oscilacija cijena, …), sve je izglednije da lokalno i svježe voće teže dolazi do učenika. Škola Trenkovo, ipak će biti škola koja na stol svojih učenika neće stavljati suha peciva, ili uvoženo voće, već svježe ubrane plodove iz vlastitog uzgoja. Iz plodova, koji ostanu i ako ostanu, moći će se raditi džemovi, pekmezi, namazi, tinkture, kreme i masti.

Pogledajte drugi dio sadnje OVDJE.

Ekološka školska grupa trebati će mnogo kreativnih ideja. U školskom dvorištu postoji starija vegetacija od prije, međutim vegetacija je to koja ne daje plodove već isključivo koristi kao zaštita od sunca i vjetra. Trebati će neko vrijeme kada se i učenici i zaposlenici uhodaju sa još jednim dodatnim zadatkom u školi, a to je održavanje i njega. Voćke nisu samoodržive u prvih dvije godine, a kako voće mora biti ekološko, pune ruke posla ih čekaju sa učenjem o bolestima, orezivanju, štetnicima, skladištenju plodova i prihrani.

Uz to, dobro planiranje i raspodjela zadataka biti će potrebna tokom ljetnih mjeseci, upravo u ono vrijeme kada su školski hodnici i dvorišta prazni, a plodonošenje voća u punom toku. Zato smo većinski birali vrste koje daju plod u ranu ili kasnu jesen, a u manjem obujmu vrste koje su sitnijeg ploda i kratkog roka trajanja poput bobičastog voća, koje djeca mogu kroz ljeto direktno konzumirati s grana. Biti će lijepo vidjeti dječje igralište puno djece koja se igraju i ubiru plodove tokom igre u ljetnim mjesecima.

Mi ćemo biti tu za njih za svaki upit, savjet ili davanje dodatnih ruku za pomoć u voćnjaku, dakako i za koju novu voćku. Veselimo se i činjenici kako će jedna cijela generacija pamtiti kako su upravo njihove ruke podigle ovaj voćnjak. A koliko ih tek uspomena očekuje tokom njihovog odrastanja i “odrastanja” voćnjaka! Hvala našim sponzorima Novoj hrvatskoj banci koja prepoznaje kvalitetu našeg rada i podupiru projekt, kako financijski tako i sa svojim zaposlenicima koji nam dolaze u pomoć tokom sadnji. Bez njihove pomoći, ovaj školski voćnjak ne bismo mogli realizirati.

Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…