Simpozij “Rješenja za prijelaz na agroekologiju u Hrvatskoj”

4. studenoga 2022.

Zbog rata u Ukrajini priča se da nam prijeti glad i da treba intenzivirati poljoprivrednu proizvodnju.
Prijeti nam glad, ali ne zbog rata, nego upravo zbog “intenziviranja” koje uključuje povećanje primjene umjetnih gnojiva, te velike količine opasnih otrova – pesticida.
“Rezultat takvog uzgoja jest hrana sa sadržajem ostataka tih otrova, te smanjenog sadržaja vitamina, enzima, i drugih spojeva – pesticidi uništavaju mikro- i makrobiom tla koji su odgovorni za proizvodnju ovih spojeva i za proizvodnju hrane normalne kvalitete.
“Sustav koji je desetljećima uništavan ne može se oporaviti preko noći, jednim pripravkom, ili jednom tehnikom uzgoja. Ako želimo osigurati postojanje plodnih tala našim potomcima, i dovoljno hrane sada i u budućnosti, potrebno je temeljito promijeniti sadašnji sustav koji kemikalijama devastira prirodne resurse i zdravlje ljudi, a nije riješio ono što je obećao – glad u svijetu.”
– rekla je, između ostalog, u intervjuu za Gospodarski list Natalija Svrtan (PAN Europa).
Usprkos povlačenju brojnih kemikalija (a za koje su industrija i regulatorne agencije prvotno sasvim neopravdano garantirale sigurnost), u Europskoj uniji i nadalje imamo dovoljno hrane. Štoviše, 30% proizvedene i uvezene hrane se baca. Cilj strategije „Od polja do stola“ je zaštita zdravlja građana, prirode i okoliša, a ne prouzrokovanje nestašice i poskupljenja hrane. EU treba regulativom jamčiti sigurnost hrane za građane. Potpore koje sada odlaze u neodržive sustave, treba preusmjeriti u organsku proizvodnju pa će i cijene hrane biti prihvatljive.
Građani EU su jasno dali do znanja da ne žele pesticide u svom okolišu i na svojim tanjurima. Uputili smo ovaj zahtjev Hrvatskom saboru i Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu zdravstva te zastupnicima u EU parlamentu. Krajnje je vrijeme da institucije počnu štititi svoje građane od opasnosti za koje ne znamo da nas okružuju. Izvedivost ovih zahtjeva je pitanje političke volje.
Istraživanju mogućnosti suradnje europskih i hrvatskih institucija, znanstvenika, poljoprivrednika i potrošača u uspostavljanju održivog agroekološkog modela, važnosti povećanja primjene integrirane kontrole nametnika zajedno s biokontrolom, za značajno smanjenje potrebe za primjenom pesticida, stvarnoj cijeni upotrebe pesticida i koliko to krajnji kupac plaća (financijski ili zdravljem-isto je!), iskustvima u ekološkoj poljoprivredi.
Priopćenje za tisak:  Europa mora smanjiti upotrebu pesticida kako bi zaštitila zdravlje ljudi i planeta: Novi ‘Atlas pesticida’ otkriva toksičan globalni utjecaj opasnih kemikalija koje se koriste u poljoprivredi. (pročitajte više ovdje).
Priopćenje za javnost: Znanstvena akcija građana diljem Europe pokazuje da su pesticidi prisutni u kosi svake treće testirane osobe (pročitajte više ovdje).
Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…