Stručno predavanje i radionica u Arboretumu Opeka

4. svibnja 2022.

Dana 30.04. na području Arboretuma Opeke u općini Vinica (Varaždinska županija), održali smo stručno predavanje i radionicu orezivanja stabala lipa koje su bile zahvaćene imelom.  Riječ je o nastavku aktivnosti unutar naše kampanje “Zasadi stablo, ne budi panj”u cilju prezentacije projekta obnove Arboretuma Opeka u Vinici i edukacija o održavanju urbanog i veteranskog zelenila.

Na radionici tijekom koje je održano predavanje o orezivanju stabala sa specifičnostima zahvata na prastarim i baštinskim stablima govorio je Fran Poštenjak, doktor za drveće i vlasnik tvrtke Arboring iz Jastrebarskog. Kako je istaknuo, ovom inicijativom želi se potaknuti arboriste na međusobnu komunikaciju, umrežavanju struke, ali isto tako javnosti dati informacije koje su povezane s adekvatnim održavanjem i orezivanjem stabala. Događaj su popratili ravnatelj srednje škole Dragan Brkić, te načelnik općine Vinica Branimir Štimec.

To je jedan od gorućih problema kojeg imamo u Hrvatskoj jer nažalost, u preko 90 posto slučajeva se stabla orezivanjam dugoročno uništavaju, što je jako velik problem. Naša uloga u tome je da budemo stručna podrška.” – rekao je Poštenjak pojasnivši program radionice za HINA-u. Nastavlja ukazivati: “Ovaj događaj zamislili smo na način da prvo održimo predstavljanje samog objekta, a nakon toga smo sa izvođačima zahvata napravili vođenu diskusiju kroz strukturirana pitanja odnosno segmente koje trebamo prodiskutirati. Nakon toga otišli smo do veteranskih stabala da vidimo na njima što i kako se treba napraviti. Na samom kraju, pošto smo dobili dozvolu za izvođenje radova od Javne ustanove Varaždinske županije, orezivanjem stabala pokazali smo kako bi se to zapravo trebalo raditi.” – objasnio je Poštenjak.

Zahvate izvođenja radova orezivanja, prozračivanja i uklanjanja imele odradile su tvrtke iz Pule i Karlovca. Damir Šverko i Matej Mirkac iz tvrtke K&D sistem Pula, te Mateo Trop, Tin Butala i Dorijan Talatić iz tvrtke TNT usluge Karlovac. U ožujku održali smo stručnu panel diskusiju na temu urbanog šumarstva i sentibiliteta javnosti, a Mateja-Angelina Kramar, predsjednica udruge “Zasadi stablo, ne budi panj!” istaknula je kako se javnost sve više senzibilizira i suosjećajni su u vezi orezivanja, prevršivanja i svih ostalih zahvata oko urbanih stabala.

– Krajnji zaključak diskusije je bio da bi i struka i javnost trebali više komunicirati po tom pitanju, kako bi se smanjila ogorčenost građana po pitanju orezivanja. “Treba ih educirati i zašto je to potrebno, a osim toga, sama komunikacija ne znači ništa, ako ne pokažemo praktični dio, bilo na urbanim ili veteranskim stablima.” – rekla je Kramar dodavši kako je upravo to i cilj današnje radionice. “Želimo javnosti, svim zainteresiranima, komunalnim poduzećima i općenito izvođačima arbori-kulture pokazati i iskomunicirati u simbiozi sa strukom i javnosti te civilnim sektorom, što možemo napraviti za dobrobit okoliša.” – kazala je Kramar.

Sanja Kopjar ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije” istaknula je kako je Arboretum Opeka vrijedna zbirka drveća i grmlja. “Unutar Opeke imamo velik broj starih stabala koja zahtijevaju posebnu njegu i pažnju, analizu zdravstvenog stanja i ovakva jedna radionica odnosno edukacija u smislu ispravnog pristupa njezi ovakvih starih stabala je uvijek dobrodošla.” – izjavila je Kopjar osvrnuvši se i na samu obnovu Arboretuma. “Izrađena je projektna dokumentacija za obnovu Arboretuma Opeka pri čemu su u tijeku radovi na obnovi dvorca, dok očekujemo da se stvori mogućnost da se izrađena projektna dokumentacija za obnovu parkovnog djela aplicira i osigura izvor financiranja.” – zaključila je Kopjar.

Nakon radova na stablima lipe, u pregovorima je zahvat uklanjanja najveće sekvoje (Sequoiadendron giganteum) u Arboretumu po segmentima. Inače, u Arboretumu Opeka rastu tri primjerka goleme sekvoje, od kojih je najstariji i najveći upravo ovaj koji se osušio. Kako bi se osigurala sigurnost za šetače, osušena sekvoja će se ukloniti. Primjerak je prsnog promjera preko jednog metra i visine veće od 30 metara, a njegova se starost procjenjuje na više od 150 godina. Povijest sadnje alohtonih stabala u Arboretumu Opeka datira još od 1860. godine, kada je grof Marko Bombelles posadio mnoge egzote među kojima i gigantsku sekvoju. Riječ je o vrsti koja je porijeklom iz središnje Kalifornije, gdje raste u prirodi na visinama od 1500 do 2500 metara nad morem.

Autor: Mateja-Angelina Kramar

Prenosi HINA

Pročitajte također i…