TEHNOLOGIJA ZA PRIRODU: Novi uređaj procjenjuje unutrašnje stanje stabala

Pametni-gradovi-LOGO

5. travnja 2022.

Prošlog tjedna češki grad Karlovy Vary objavio je da je nabavio novi uređaj koji će mu omogućiti procjenu stanja svojih stabala i povećanje sigurnosti stanovnika. Točnije, sada će koristiti 3D akustičnu tomografiju za prepoznavanje skrivenih šupljina u stablima i sprječavanje njihovog pada na imovinu ili građane.

Na temelju ovih nalaza, grad tada može utvrditi sigurnosni rizik koji predstavlja stablo i odlučiti treba li ih posjeći. Komentirajući to, zamjenik gradonačelnika Karlovy Vary Petr Bursík rekao je, a prenosi TheMayor: “Uređaj će u kratkom vremenu dati točne podatke koji će biti temelj za donošenje odluka o riziku od pada stabla, te će nam omogućiti da izbjegnemo procjene i dugotrajne elaboracije. Evaluacija će olakšati rad službenicima i pridonijeti osiguranju sigurnosti u gradu i oko prometnica.

I građani mogu koristiti novu uslugu

Kako navode iz grada, građani također mogu koristiti uslugu 3D akustične tomografije za procjenu stanja stabala. Uz to, grad objašnjava da vlasnici privatnih zemljišta i tvrtke mogu zatražiti i platiti obučene operatere za obavljanje usluga na njihovom zemljištu.

Kako taj uređaj funkcionira?

Kako bi procijenio stanje stabla, operater postavlja više senzora po obodu njegovog debla. Nakon toga čekićem lupkaju svaki pojedini senzor. Ovisno o vremenu koje je potrebno za prijenos zvučnih valova, uređaj može procijeniti stanje drveta. Na taj način uređaj može identificirati skrivene šupljine, odrediti njihov oblik i analizirati cjelokupno stanje stabala na ne destruktivan način. Osim toga, operaterima može pružiti sofisticiranije informacije o stabilnosti stabla, uključujući 3D model debla.

Čitaj na Portalu Pametni gradovi

Pametni-gradovi-LOGO

Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…