U osmome mjesecu održati će se projekt “Iskustveno učenje u prirodi”

22. srpnja 2022.

Projekt pod nazivom “Iskustveno učenje u prirodi” dugoročno će pozitivno utjecati na djecu osnovno školske dobi. Djeca koja će biti polaznici radionica steći će iskustvo ubiranja i korištenja ekološkog uzgoja hrane, kao i iskustvo gradnje kućice od prirodnih materijala. Projekt doprinosi podizanju ekološke svijesti kod djece, usvajanju navika zdravog načina života, potiče na kvalitetno provođenje slobodnog vremena u prirodi i volonterizam kod djece. Projekt je financiran iz proračuna Grada Varaždina s ciljem financiranja javnih potreba i projekata od koristi za opće dobro.

Projekt će se realizirati u dva ciklusa/radionice:

Samoniklo bilje-priprema i konzumacija“-13.08.2022., te

Prirodna gradnja-kob tehnika“-27.08. i 28.08.2022.

Vidi više ovdje

Krajnji korisnici su mladi s područja Grada Varaždina, dok može biti primjer i za mladež šireg područja. Projekt će doprinijeti povećanju kvalitete života mladih i otvoriti im nove perspektive vezane uz aktivnost u zajednici, uzgoj vlastite zdrave hrane te održivi razvoj. Stjecanjem i proširivanjem znanja mladi se aktivno uključuju u zajednicu čime doprinose njenom društvenom i ekološkom razvoju.

Poticati ćemo kreativnost, maštovitost i kritičko razmišljanje, te ih navoditi da sami u drugom dijelu projekta dođu do rješenja, a sve uz našu stručnu asistenciju (kreativna izvedba kućice). Smatramo da su današnje društvo, a osobito djeca i mladi otuđeni od prirode. Mnogo vremena provode u zatvorenim prostorima, zaokupljeni tehnologijom. U obrazovnom sustavu također je gotovo zanemarena činjenica da se kretanje ubraja u osnovne ljudske potrebe. Projektom se želi postići da se djecu zainteresira za uzgoj vlastite hrane. Izgradnjom kućice od prirodnih materijala djeca bi naučila osnovne prirodne tehnike građenja kućice. Vlastitim rukama i trudom stvorili bi kućicu koja će se koristiti u edukativne svrhe, a kod djece bi se razvijalo samopouzdanje i zadovoljstvo da vlastitim rukama mogu nešto stvoriti za dobrobit zajednice.

Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…