Urbano šumarstvo i senzibilitet javnosti-panel diskusija

urbano šumarstvo

18. ožujka 2022.

Urbano šumarstvo i senzibilitet javnosti u Republici Hrvatskoj

Pogledaj panel diskusiju-klikni ovdje
Kako je javnost sve više senzibilizirana po pitanju uređenja urbane zelene infrastrukture, a ponajviše na temu orezivanja, lječenja i svih ostalih arborističkih zahvata koji se odnose na urbana stabla, razgovarali smo sa stručnjacima o ovoj temi.
Sadnja stabala na ulicama u stambenim naseljima gradova može poslužiti kao izvrsno rješenje temeljeno na prirodi, i to kako za smanjenje rizika od depresije, tako i za ublažavanje klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti. Iako se rezultati raznih studija poklapaju s mišljenjem većine struke urbanog stanovništva i čine nam se kao još jedna potvrda nečega što odavno dobro znamo, važno je da ova najnovija saznanja žustrije počnu zastupati urbanisti, zdravstveni radnici i konzervatori.
Važnosti urbane prirode za dobrobit ljudi svjesni su čelnici mnogih europskih i svjetskih gradova koji, za razliku od ovdašnjih „betonizatora“, potiču sadnju drveća te uređenje novih i širenje postojećih parkova i zelenih površina.
No, čini se da imamo problem s samom strukom, točnije izvođenjem radova. Na kakve probleme se nailazi i ZAŠTO je javnost sve više senzibilizirana po pitanju orezivanja i liječenja urbanih stabala, saznali smo na panel diskusiji. Dodatna tema bila je mogućnost urbanog voćarstva u Hrvatskoj.
Panelisti: Mateja-Angelina Kramar, Nada Trogrlić, Fran Poštenjak, Damir Šverko, Igor Belamarić, Ivica Šnajder.

Pročitajte također i…