Usklađivanje ekoloških potreba građana i mogućnosti samouprava

27. srpnja 2022.

Prema iskustvu Udruge i provodeći kampanje sadnje stabala na razini cijele Hrvatske od 2019. godine, zaključili smo da je od svih kategorija sudionika najteže animirati na sudjelovanje upravo lokalne i regionalne samouprave. Gradovi, općine i županije trebali bi prema opisu svojeg postojanja obavljati poslove od lokalnog značaja kojima se direktno ili indirektno ostvaruju potrebe zajednice. Zajednicu ne čine samo ljudska bića već i okoliš. Što se tiče okoliša nabrojati ćemo samo neke djelokruge o kojima samouprave trebaju brinuti:

  • uređenje naselja i stanovanje u skladu sa županijskim planom,
  • prostorno i urbanističko planiranje u skladu sa županijskim planom,
  • komunalno gospodarstvo,
  • zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša.

Samouprave, točnije predstavnička tijela gradova, općina i županija donose odluke na temelju kojih se dalje realiziraju projekti. Međutim, ukoliko određen građanski cilj/inicijativa nije potkrepljen/a stručnim smjernicama i konkretnim očekivanim rezultatima iza kojeg stoji struka, takve će aktivnosti i projekti biti kratkoročni, a aktivnosti uzmimo za primjer-kolektivna sadnja stabala ili revitalizacija tla tamo gdje nije bilo planirano, će biti obavljene jednokratno. Samoupravu, točnije lokalnu zajednicu ne čine samo čelnici gradskih, općinskih i županijskih ureda. Čine je i maleni ljudi, obični građani koji se svakodnevno kreću unutar svojeg životnog i radnog prostora tog područja, te zaista mogu primijetiti gdje bi nešto bilo potrebno realizirati. Ne odbacujemo činjenicu da građani znaju bolje od struke, ali često građanski glas ostaje neprimijećen i “stavljen u ladicu”.

Trenutno su u Program uključeni: Općina Orehovica iz Međimurske županije, cijela Šibensko-kninska županija, Grad Split, Grad Bjelovar i Grad Makarska.

 

Povratne informacije građana mogu dati podršku radu samouprava, koji će biti u korist kvalitetnijeg okoliša i ugodnijeg boravka na određenom području. Tko bolje od lokalnog građana poznaje svoje mjesto/okolinu nego onaj tko tamo živi i uživa sve resurse? S druge strane, pomno birana struka sa kojom surađujemo je tu da usmjerava i educira adekvatne osobe iz samouprava kako bi se lakše postigli ciljevi.

Nekako, eto sve češće građani se žale na uklanjanje veteranskih stabala, mjere liječenja, premalo zelenih površina, nedostatak edukativnih zelenih kutaka. Surađujući sa obje strane, građanima i samoupravama, zaključili smo da postoji način kako uskladiti potrebe i mogućnosti obje strane. Kroz Program “Grad, općina, županija-Stablu prijatelj!” želimo omogućiti participaciju građana u donošenje odluka, na način da se postave pametne kartice za recenziranje GreenReview, koje kao digitalan alat doprinose očuvanju okoliša. Osim toga samouprave mogu dobiti bolji uvid u probleme po geografskom području, te kompletnu analitiku što to točno građani žele revitalizirati i gdje, a što uvelike olakšava dvosmjernu komunikaciju između njih, dok će struka biti ta koji razmotri opcije te planirano i u skladu s strategijama razvoja ubrzava proces revitaliziranja ili sadnje stabala. Svaka ostavljena Green Review recenzija podržava sadnju stabala u Hrvatskoj čime dodatno štitimo naš okoliš te ostavljamo ugodniju i zeleniju budućnost budućim naraštajima.

Više o programu VIDI OVDJE.

Sljedeći strateške ciljeve koji definiraju dugoročnu zelenu tranziciju osigurava se kvalitetniji, zeleniji, čišći i ugodniji okoliš za građane Hrvatske. U navedenom programu “Stablu prijatelj!” prema analitici svojih najslabijih točaka a usmjerenih na okoliš, posebice stabala, samouprave definiraju ponuđene ciljeve koje žele ispuniti kroz trajanje uključenja u program. Nakon prilaganja “Mape uspjeha” (evidencijski dokument, odnosno osmišljena zbirka radova koja će biti dokaz širokog raspona postignutih ciljeva) i evaluacije stručnih osoba iz Udruge o postignutim rezultatima, samouprave dobivaju certifikat koji se dodjeljuje u omjeru 30:70 (30% građani, i 70% udruga). Dakle građani imaju priliku ocijeniti zadovoljstvo ekološkog napretka i usmjeriti na kvalitetnije poduhvate samouprava u budućnosti.

Procjenu dodjeljivanja Priznanja vrše stručne osobe šumari/urbani šumari/agronomi i ostale stručne osobe iz Udruge (partner Udruzi Arboring Fran Poštenjak Master of Science (MSc) Arboriculture and Urban Forestry, cert. European Tree Worker (EAC), Ancient and Veteran trees evaluation and management- Course trainer (ATF) i Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije).

Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…