Zajedničko pismo ministrima i članovima EU parlamenta – Uredba o smanjenju upotrebe pesticida

25. travnja 2022.

Zajedničko pismo ministrima i članovima EU parlamenta – Uredba o smanjenju upotrebe pesticida
Globalna sigurnost hrane stalna je tema otkako je situacija u Ukrajini počela utjecati na cijene poljoprivrednih proizvoda. Različiti akteri u industriji i interesne skupine stavili su ideju o nadolazećoj nestašici hrane visoko na dnevni red, vjerojatno instrumentalizirajući rat za stvaranje lažnog, neutemeljenog straha, a u svrhu jačanje njihovih gospodarskih interesa, pozivajući na smanjenje ekoloških i zdravstvenih standarda i napuštanje inicijativa EU-a za unaprjeđenje poljoprivrednog sektora.
Europska komisija stavljena je pod veliki pritisak. Interesne skupine traže razvodnjavanje strategije Od polja do stola te Zakona o obnovi prirode, dovodeći u pitanje ciljeve Europskog zelenog plana.
Zbog toga se obraćamo ključnim akterima u kreiranju važne uredbe – Uredbe o smanjenju upotrebe pesticida, koja će staviti van snage trenutačnu Direktivu o održivoj upotrebi pesticida iz 2009. godine.
, apelirajući na potrebu zaštite zdravlja građana, te očuvanja prirode i okoliša, ali i kreiranja sustava proizvodnje hrane, otpornog na vanjske utjecaje, poput, primjerice, rata u Ukrajini.
Zajedničko pismo možete pročitati OVDJE.
Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…