Zujimo zajedno

25. travnja 2022.

Dan planeta Zemlje obilježili smo na najbolji mogući način i to radionicom o životu i važnosti pčela pod nazivom “Zujimo zajedno” koja se održala u Gimnaziji A.G.Matoša u Đakovu.
Radionicu je vodila pčelarica, inače prof. njemačkog jezika Tanja Schleis iz Opg-a Schleis Gabrijela. Teta Tanja nam je uvodno govorila općenito o alatu i opremi koja se koristi u pčelinjaku, o razlici između truta, radilica i matice, objašnjavala je mališanima gdje pčela pronalazi nektar i pelud, kako ga prenosi u košnicu, kako pčelinja zajednica gradi saće i na kraju su uz pomoć Apisarija- staklene košnice sa živim pčelama vidjeli trenutak rađanja male pčelice i stvaranja meda. 🍯🍯🍯
Na samome kraju radionice mališani su se i sami oblačili u zaštitna odjela, kušali med i na poklon su dobili divne edukativne slikovnice pod nazivom “Pčelice” autorice dr.sc. Gordane Grgić, mag. ing.agro.
Zašto su nam pčele bitne? Uloga pčela u životu čovjeka slojevita je. Kao oprašivači pomažu proizvesti usjeve, vrijednosti procijenjene na trećinu hrane koju koristimo. Ukusni med i cvjetni vrtovi koje održavaju oprašivanjem, dodatno obogaćuju život na zemlji.
Sudionici radionice “Zujimo zajedno” imali su priliku približiti se ovom fantastičnom svijetu preko Apisarija – staklene košnice sa živim pčelama.
Radionica je bila namijenjena onim najmanjima – djeci vrtićkog, predškolskog i ranog školskog uzrasta.
Djeca kroz kreativnu radionicu uče o pčelama: pokazuje im se alat i oprema potrebni na pčelinjaku, ukazuje im se na razliku u izgledu truta, radilice i matice, objašnjava im se gdje pčela pronalazi nektar, pelud i propolis, na koji način prenosi pronađeno blago do košnice, kako pčelinja zajednica gradi saće za skladištenje svega potrebnog za prehranu, a sve uz pomoć slikovnice autorice dr.sc. Gordane Hegić mag.ing.agr. i raznih didaktičkih pomagala koja aktiviraju djecu da aktivno sudjeluju u procesu učenja. Riječ je o edukativnoj slikovnici koja je stvorena kako bi djecu poticala na zaštitu pčela, a upoznaje ih, na njima primjeren način, s fantastičnim životom pčela i njihovim mjestom u ekološkom sustavu. Svi polaznici slikovnicu su dobili na dar.
Edukativni program o važnosti pčela, čudesnih kukaca koji proizvode med, održala se u suradnji sa Tanjom Schleis mag.edu. iz OPGa Schleis Gabriel u kojem kao pčelarica i članica Hrvatskog apiterapijskog društva provodi edukacijske radionice u sklopu projekta “Bienen Berg”.
Autor: Mateja-Angelina Kramar

Pročitajte također i…